آذربایجان غربی



شیرینی‌های سنتی :

 باستخ (لوزانک)- تنور شیرینی سی- سوجوق- دوشاب حلوا، نساء حلوا و تره حلوا نیز ازدیگر شیرینی ‌های سنتی آذربایجان به شمار می‌رود

 

نان‌ها :

 

 

ارده- یخاچره- تاواچره - جزلا چره

 

مربا ها و شربت‌ها

 

 

به دلیل وفور میوه‌های مختلف در آذربایجان پخت انواع مربا مانند مربای سیب، به، آلبالو، گیلاس، زردآلو، توت فرنگی، گل محمدی، انجیر، توت، هویج و هلو در این استان رایج است.
همچنین از نوشیدنی‌های رایج مردم در فصل گرما می‌توان به شربت‌های‌آلبالو، گیلاس، توت فرنگی، گلاب (گل محمدی)، بادرنجبو، بید مشک و شاسترم اشاره کرد

ترشی‌ها

 

 

مردم استان آذربایجان غربی معمولاً غذاهای گوشتی را با ترشی ـ به اعتقاد آن‌ها برنده صفرا است ـ مصرف می‌کنند. به همین دلیل در اواخر تابستان تهیه انواع ترشی‌ها رواج دارد. از جمله این ترشی‌ها می‌توان به ترشی مخلوط، ترشی لیته و ترشی هفته بیجار اشاره کرد.

 

آش‌ها

 

 

آش دوغ: این آش از معروف‌ترین آش‌های آذربایجان است و از نخود، برنج یا بلغور، تخم مرغ، آرد ، دوغ و سبزی‌های معطر تهیه می‌شود.
از دیگر آش‌های معروف می‌توان به اماج آش (که در موقع سرما خوردگی آن را می‌پزند)، آش بلغور و آش رشته اشاره کرد.

کوفته‌ها

 

 

کوفته مرغ

 

خورشت‌ها

 

 

کنگرخورشه: خورشت آق ماش:  گزلمه: دلمه برگ مو:

 

آش کلم با سماق


 

 

 

گاتخ شورباسی(آبگوشت ماست)وقورت شورباسی(ّآبگوشت کشک)وچهمجه(غذای محلی درشهرستان نقده(سلدوز)که با برنج گوشت غاز ویک گیاه صحرایی به نام اولیک تهیه می شود وبه علت داشتن حالت چسبناکی به این اسم خوانده می شود وبسیارلذیذ برای روزهای سرد زمستان است.ضمنا یارما آشی ویارما شورباسی(آش وشوربای بلغور) ازدیگر غذاهای مرسوم ومحلی این استان است.همچنین درشهرستانهای خوی وماکو کله جوش با گیاه محلی که دربهارمی روید والهگز نام دارد می پزند که خیلی خوشمزه است البته آب ماهیچه لپه برنج وبلغورپیازونعناع وسیرداغ دیگرمخلفات این غذا است .یک غذای مجلسی هم که دیگر درمهمانیهای اورمیه جای خودش راپیدا کرده خوراک خوشمزه قفقازی است که قبلا دستورشو واست فرستاده بودم.موفق باشی عزیزم والبته ازناردونه جون هم تشکر می کنم که درجهت معرفی مطبخ غنی ومتنوع آذربایجان زحمت می کشد

 

شورجا ( خورش )
شورجا یک غذای بسیار خوشمزه است که غذا برای اطراف نقده و بخشهای از بالستان و جلبر است و احتمالا قسمتهای کرد نشین هم اینو دارن که قدیمها یکی از غذا های بسیار مجلسی بوده که خان های قدیم این غذارا در مجالس خودشون سرو میکردن من این غذا را قبل از ازدواجم نشنیده و نخورده بودم یعنی فکر میکنم اورمیه ای ها این غذا را نمیشناسن نمیدونم شاید هم من ندیده بودم و اما دستور که اندازه ها تقریبی است .


 

 

آذربایجان شرقی


اگر قصد مسافرت به این استان را دارید حتما دویماج ( خوراکی سنتی از آذربایجان شرقی در تبریز ) را امتحان کنید! کوفته تبریزی، اوماج آشی (آش اوماج ) اوماج حالواسی (حلوای اوماج) ، قویماق و قایقاناق از جمله غذاهای سنتی آذربایجان به حساب می آیند که می توانید برای صبحانه ازین غذا حتما استفاده کنید. اسمش که می‌آید ناخودآگاه دل آدم برای کوفته تبریزی پر می‌کشد، کوفته تبریزی مشهورترین غذای آذربایجان شرقی است. فوت کوزه‌گری لازم دارد تا موقع پختن از هم باز نشود. پیخاخ قیمه هم خوراکی لذیذ از گوشت و پیاز و زعفران و خلال بادام است که چشیدن آن‌را پیشنهاد می‌کنیم. خورشت هویج هم یک خورشت آذری است. شیرینی قرابیه، نوقا و حلوا گردویی هم از انواع شیرینی‌ این استان است.

 قم

سوهان، از بهترین شیرینى هاى محلى استان است که به ذائقه تمامى مردم دنیا خوشایند است، مواد اولیه این شیرینى از آرد، جوانه گندم، شکر، روغن، مغز پسته و بادام، هل و زعفران در دو نوع، لقمه اى و گل گرد تهیه مى شود. در ضمن قمی ها یک آش و آبگوشت به اسم آش قنبید دارند . خوب است بدانید یکی از کاربرد های قنبید در درمان بیماری سنگ کلیه است!

کرمان


استان کرمان را با خورشت‌های خوش مزه و متنوعش می شناسیم، خورشت کنگر کدو، قیمه، به‌آلو، سیب درختی، آلو میگو، خورشت کلم، باقله و آلوچه از خورشت‌های معروف کرمان هستند. حلیم‌بادمجان کرمانی‌ها هم معروف است. کلمپه، کماج، حاجی بادام، نان‌چرخی، پفک و برشتوک هم از شیرینی‌های سنتی کرمان است. زیره ، خنا، قالی ، قاووت و پسته را هم سوغات می آورند.

همدان


همدان دیار ترشی‌ها و مرباهای عجیب و غریب است. همدانی‌ها از پوست هندوانه، ترب سیاه و حتی پوست لیموترش و کدو مسمایی مربا درست می‌کنند. ترشی‌گردو هم از ترشی‌های مشهور این استان است. آش میوه، خورشت غوره بادمجان و آبگوشت کلم و آبگوشت سیب سیرغوره از غذاهای معروف همدان است.

فارس


فالوده شیرازی، شکرپنیر و بادام سوخته و مسقطی هم از شیرینی‌جات و دسرهای فارس است.کوفته هلو، رب‌پلوشیرازی، آش‌انار، قنبرپلو، کلم‌پلوی شیرازی و دو پیازه از غذاهای معروف شیرازی‌اند. انواع عرقیات معطر مثل بیدمشک و بهار نارنج از نوشیدنی‌های سنتی فارس است.

خراسان شمالی

 غذاهای سنتی استان خراسان شمالی به شرح زیر می باشند:

آش قِیش(قایِش) : این غذا یکی از غذاهای محلی مردم کرمانج زبان(قوچان, بجنورد, شیروان, اسفراین و...) خراسان می باشد. که بیشتر در فصول بهار و تابستان که سبزی های معطر در دامنه کوهها و کنار رودخانه ها می روید طبخ می گردد.

 پخت نان محلی آنه – فتیر- قتلمه-آش زرشک یا زرک- آش بلکه از غذاهای سنتی رایج بر سفره روزه داران استان خراسان شمالی است که بیشتر در روستاها طبخ و گاها در شهرها به فروش می‌رسد و سفر شهروندان استان را نیز رنگین می‌کند. آش یارمه و آش دوغ نیز از غذاهای معروف این استان است

 خراسان رضوی


مشهد است و شیشلیک شاندیزش. کباب‌های معروفی که در ییلاق های مشهد عرضه می‌شود در جای دیگری پیدا نمی‌شود. آب‌نبات زنجبیلی هم از شیرینی‌های این منطقه است.

خراسان جنوبی


اگر به خراسان جنوبی رفتید آش شلغم و خورشت ریواس و بلغور پلو یادتان نرود. در خراسان جنوبی انواع مختلف اشکنه مثل اشکنه آلو، نخود، کشک زرد و بادمجان زیاد است. نان سمنو و نان زردی هم از نان‌های معروف خراسان جنوبی است.

مازندران


فسنجان با گوشت مرغابی و انواع پرندگانی که شکم‌شان با دانه‌های انار ترش جنگلی و سبزی‌های معطر پر شده است، از غذاهای رسمی سنتی مازنی‌اند. بورانی کدو حلوایی و بورانی بادمجان کبابی، ماست دلالی و نازخاتون که ترکیبی از بادمجان کبابی و سبزی معطر و آب‌غوره است، از دسرهای سفره‌های مازندرانی‌هاست. مربای بهارنارنج و مربای تمشک هم خوراکی‌های هیجان‌انگیزی است.

گیلان

انواع خورشت‌ها:  مرغ فسنجان یا مرغ لاکو – میرزا قاسمی - باقلا قاتق (خورشت باقلی) - ترش تره -  کویی خورش (خورشت کدو حلوایی) 

سیرقلیه - آلو مسماء- اناربیج- شش‌انداز- سیرابیج- شیرین تره- خالو آبه-  چخرتمه-  نازخاتون –

موتن جن – لونگی- کولی غورابیج - ماهی فیبیج- واویشکا- ترش شامی- شامی- انواع کوکو: کوکوی اشبل، کوکوی گردو، شاه کوکو و کوکوی اوزون برون و ...


انواع آش: آش شلغم، آش شیر، آش خرشو (از شیر گاو تازه فارغ شده تهیه می‌شود)، آش ترش، آش قلمکار یا فاطمه الزهرا، خولی آش یا خالی آش (برنج + لوبیا چیتی) و ...


انواع چاشنی: کال کباب، بورانی بادمجان، بورانی اسفناج، چغندر بورانی، زیتون پرورده، اشپل (خاویار ماهی)، ماهی شور، ماهی دودی و ...

انواع شیرینی جات محلی گیلان:

- فرنی، رشته و خشکار، گل پالوده و ... (عمولاً در ماه رمضان استفاده می‌شود)
- ترک حلوا، خاتون پنجره، خرش حلوا و سمنو و ... (مخصوص عید نوروز)
- حلوای رقایب (خیرات در روز عید مرده‌ها)

انواع کلوچه:کلوچه فومن ـکلوچه لاهیجان و کاکا
انواع نان محلی: نان لاکو که از آرد برنج تهیه می شود، نان کشتا (آرد برنج + کدو حلوایی + دانه’ گیاه خُرفه)
انواع ترشی: فلفل ترشی، سیرترشی، بادمجان ترشی، هفتابیجار، یارالماسی ترشی، پیاز ترشی و ...
انواع رب: رب سیب ترش، رب نارنج، رب انار و ...
انواع مربا: مربای بادرنگ، شقاقل، گل قند (گل محمدی)، بهار نارنج، کدو، زغال اخته، ولش (تمشک) و ...
همچنین درار یا نمک سبز ، یکی از چاشنیهایی است که همراه برخی از میوه‌ها، استفاده می‌شود و از سبزیهای گوناگون + نمک تهیه می شود.

 قزوین


استان قزوین است و قیمه نثارش. نان قندی، باقلوای لوزی، شیرینی اتابکی، نان نازک و نان برنجی هم از انواع شیرینی این استان است. پسته و فندوق هم مخصوص قزوین است. زغال‌اخته‌های ترش و مرغوب قزوین را هم فراموش نکنید.

 گلستان


نان خرمایی و حلوای آماج گرگان را از دست ندهید!هل‌آش، گوجه‌آش و ماش‌آش از خوراکی‌های لذیذ گلستان‌اند. چوروک نان سنتی این منطقه است.

سمنان


غذاهایی مثل ته‌چین و چرتمه پلو دارد. کشک و پسته هم که محصولات اصلی این استان هستند. محصولات دامی این روستا می توان به شیر، ماست، کره، آروشه، لور، سرشیر محلی، سرماست محلی، عسل طبیعی، قره قروت (تفره) و غیره اشاره نمود. همچنین محصولات باغی مانند گیلاس، آلبالو، زردآلو، توت و به ویژه گردو می توان نام برد. از محصولات خوراکی صحرایی می توان از سامباروک (آلبالوئک)، سولی، زرشک، ولیک، سیب وحشی، گالش انگور و غیره می توان نام برد. نان پنجه کش، نان گرده و کچیله نون محتوی گردو از نان های بسیار خوشمزه دست پخت زنان این آبادی است. همچنین آش گزنه، آش زرشک، تفره که با قره قروت درست می شود .

چهارمحال و بختیاری


در استان چهار محال و بختیاری به علت دارا بودن اقلیم سردسیر شرایط مناسبی برای تولید گردو فراهم است و مغز گردو شفاف تولید می شود . اسم کباب بختیاری را که حتماً شنیده‌اید، در فهرست همه رستوران‌های ایرانی هم پیدا می‌شوداین غذای گوشتی غذای محلی چهارمحال و بختیاری است. کاچی‌های چهار محالی هم معروف‌اند. این استان محل اتراق عشایر است و به همین دلیل انواع لبنیات محلی را می توان از نوع عالی آن امتحان کرد.

کرمانشاه


وقتی به کرمانشاه رفتید از خوردن خورشت خلال بادام، دنده کباب، سیب پلو و کوکوی پاغازه غافل نشوید. نان برنجی، روغن کرمانشاهی و کاک هم خوراکی‌های مقوی این استان است.

اردبیل


اردبیل است ومزه آش دوغ‌اش. در هوای خنک اردبیل، خوردن آش دوغ محلی خیلی مزه می‌دهد. پلو قیسی هم یکی دیگر از غذاهای معروف اردبیلی است. خوردن و بردن عسل سبلان و ساری‌حلوا را فراموش نکنید.

 زنجان


غذاهای محلی استان زنجان را انواع آش چون: آش بلغور، آش رشته، آش انار، یوتی آش، آبگوشت های محلی، یوتی آش، و انواع غذاهای دیگر چون: کاله جوش، کوفته ترکی، انواع دلمه ها، کباب ترکی، خورشت مسما با مرغ، خورشت گوجه فرنگی، خوراک هویج، قیمه پلو، حلوای گردو و انواع دسرها، ترشی ها، مرباها، نان ها، سالادها و… تشکیل می دهد.

 اصفهان

اسم اصفهان که می‌آید ناخودآگاه صدای جلیز و ولیز بریانی در ذهن تداعی می‌شود. هر چند بریانی معروف‌ترین غذای اصفهان است، اما از خورشت ماست، حلیم بادمجان و گوشت و لوبیا هم نباید غافل شویم. ناگفته نماند که زرشک روی همه غذاهای اصفهانی هم خوردن دارد. گز و پولکی هم که شیرینی‌های معروف اصفهان هستند.

ایلام


نان ساجی، نان پپگ، کوفته سیرابی و قیماق از غذاهای بومی ایلام است.

خوزستان


خوردن سمبوسه و فلافل‌های تند دست‌ساز، در حالی که روی پل کارون ایستاده‌اید توصیه می‌شود. قلیه ماهی، پلو شوشتری، ماهی صبور و حریسه از غذاهای معروف خوزستانی‌ها است.


کردستان


بریان کباب یا کباب ترکی از غذاهای سنتی رسمی کردستان است. کنگرماست و کلانه که ترکیبی از نان محلی و پیازچه و کره محلی است از پیش‌غذاهای کردی‌اند. کوکوی کنگر، آش کردی، آش گزنه و دوغ هم از دیگر خوراکی‌های این منطقه است.

 یزد


شیرینی‌های یزدی در همه ایران مانند ندارند، لوزپسته، لوزبادومی، لوزنارگیل، کیک‌یزدی، باقلوا، پشمک، قطاب و حاجی‌بادوم از شیرینی‌های خوشمزه یزدی هستند. آش شولی، آش شلغم، حلیم و کوفته یزدی هم از غذاهای خوشمزه یزد است.

لرستان


آش بادمجان، قلیه ترش، کباب بروجردی و آش ترخینه از خوراکی‌های معروف استان لرستان است.

بوشهر


قلیه اسفناج، دمپختک ماهی و انواع خوراک بر پایه میگو، غذاهای اصلی بوشهری‌هاست. رنگینک خرماو نان پادرازی هم از شیرینی‌های سنتی بوشهری است

 سیستان و بلوچستان

 همچون سایر نقاط کشورمان نان، عمده‌ترین ماده غذایی در سیستان و بلوچستان است. ده‌ها نوع نان ویژة این استان، به مناسبت‌های مختلف پخت می‌شود. به عنوان مثال در سیستان علاوه بر نان لواش، تافتون، کلوچه، تابه‌ای و چَلْبَکْ ( čalbak) از آرد گندم نوعی نان به نام قلیفی ( qalefy)، پخته می‌شود. نان در بلوچستان، نیز انواع مختلفی دارد. به عنوان مثال، نوعی نان به نام هلکاری ( halekary) که همان چلبک سیستانی است، وجود دارد. انواع دیگری از نان‌ها مثل لواش، گرده (gerdeh)، سیسرک (syserk)، پناری (ponary) و نان‌هایی که روی تابه پخته می‌شود، نیز در بلوچستان مصرف می‌شود.
بلوچ‌ها همراه با نان خورش‌‌هایی نیز مصرف می‌کنند که به آن عموماً واداپ (vadap) گفته می‌شود. در انواع خورش‌های طبخ شده در بلوچستان، ادویه‌های تند و پیاز فراوان استفاده خاصی دارد و گوشت بز بیشتر از گوشت سایر دام‌ها مصرف می‌شود.
“تنوری” یکی از غذاهایی است که عمدتاً جهت مجالس مجلل طبخ می‌شود و آن عبارت است از به سیخ کشیدن یک لاشه کامل گوشت قرمز است. سپس آن را در تنور می‌گذارند.
از جمله خورش‌های سیستانی کشک زابلی، اوجیزک ( owjyzak) و آبگوشت است..
کشک زابلی به صورت یک غذای کامل و مقوی در مدت کوتاهی طبخ می‌شود.
اوجیزک: شبیه اشکنه‌های امروزی است، منتهی در ساخت آن تنها آب و پیاز و روغن و ادویه مخصوص محلی به‌کار برده می‌شود.
در تهیه آبگوشت محلی نوعی ادویه که به آن (آچار ačar) می‌گویند، به کار برده می‌شود. آچار ترکیبی است از خمیر: پیاز، آرد گندم جوشیده و زردچوبه.

هرمزگان

بیشتر غذاهای استان هرمزگان دقیقآ همان غذاهایی است که در هندوستان مصرف می کنند نه تنها غذاها بلکه تمام نان ها وادویه ها ی محلی همه هندی هستند مثل بریانی، حواری(مسالا دار چاول ) ، نان فطیر (نان چپاتی) ، نان کلوکی ، نان حلقه ای ، پکاره (پاکورا) ، زلیبی (زولبیا) ، نان ستپوری (نان پراتا) ادویه محلی (گرم مسالا)و ...غذاهای بومی استان هرمزگان مانند غذاهای مردمان کالیکوت (بندری واقع در جنوب هندوستان) می باشد چون در زمان های قدیم از کالیکوت بار ادویه وتمر هندی وارد قشم می شد .مهیاوه : مهیاوه که مهیابه ، ماهیاوه ، مهیوه ، مهوه ، موه ، هم به آن می گویند ، غذای مخصوص مردم جنوب ایران است گویا کلمه مهوه و مهیاوه ، در اصل از دوکلمه ماهی و آوه ، مرکب بوده و آوه به معنی آب است



تاريخ : یکشنبه ۱۳ اسفند ۱۳٩۱ | ۸:٥٧ ‎ق.ظ | نویسنده : kourosh hasanpour | نظرات ()
.: Weblog Themes By VatanSkin :.